Holland Park Apartment

Our client is a busy Company Director, keen tennis player and avid collector of original artwork and artefacts. Our brief was to help with the modernisation and redecoration of her beautiful period property with a particular requirement to create space to store and display her extensive collection and possessions.

This bespoke project involved the complete redecoration of the sitting room, bedroom, hallway, bathroom and cloakroom. The scope of work included, colour scheme, lighting, joinery, sourcing and purchasing furniture, bathroom fittings and furnishings and project management.

Central to the project was the fabulous collection of art, artefacts and personal momentoes the client had collected over the years. We created a gallery wall in the living room to display the artwork to best effect, offset by the warm toned grey paintwork.

The grey, blue and terracotta colour scheme was inspired by the existing Asian rug and taken up onto the luxurious blue velvet sofa, filled with comfortable cushions in a carefully considered variety of sizes and colours.

We placed a gorgeous daybed in complimentary materials on the adjacent wall. This was made bespoke to fit perfectly, providing maximum seating without cramping the space. Our design included traditional buttoning and studs, in-keeping with this high quality period property.

Antique effect mirrored glass was placed behind the daybed to reflect the light, and enhance the feeling of space in the room yet further.

The existing wood floor was stripped and stained in a more contemporary grey-brown colour to reflect the period of the flat

The design and build of bespoke cabinetry was a key part of the project. We designed the unit in the living room to run along the whole length of one wall and include space to display the client’s collection of plates, Oriental vases and Smart TV.

Cupboards were allocated for the TV boxes, collections of photograph albums and the sports equipment required for her regular yoga and pilates.

LED lighting was added to highlight the pieces displayed on the shelves as part of the overall plan to create flexible and effective lighting throughout the apartment. This included the addition of 5 amp sockets to enable our client to operate all of the lighting on dimmers in all corners of the room. We had hoped to add discrete angled spotlights in the ceiling to highlight the artwork but the ceiling would have required a complete overhaul, which was not within the scope of work and budget and so we added a traditional picture light instead.

We worked with a brilliant builder, Tom Dixon, and team of trade specialists throughout the project who ensured that the design was executed to the highest quality, from the carpentry to the paint finish and implementation of our specified design details.

The hallway also required reorganisation. We converted the hall cupboard to create more space to store cleaning equipment and coats, including installing a pull-out coat rail and a hanging ironing board.

We chose a beautiful textured wallpaper in the grey colour scheme and are having one of the client’s artworks re-framed to hang in the hallway to reflect her individual style from the moment you open the front door.

The cloakroom had to be completely stripped out and everything replaced. Portuguese tiles the client had bought previously were the starting point for the new look, combined with blue tiles and paintwork.

A warm toned distressed wood was chosen for the vanity unit and additional shelving built to display artefacts and books. A wall-hung toilet was selected to create the best sense of space in this tiny room.

The colour scheme in the bedroom was, again, inspired by the existing rug and artwork. New bed and soft furnishings were purchased and Roman Blinds made to maximise light in the room and make the most of the beautiful panelled detailing.

New wall lights were installed to replace a series of free standing lights that crowded the space and made the room seem cluttered

Two suspended shelves were built into the niche next to bed for photos, books and ornaments.

The existing cupboards in the bedroom were totally overhauled. We reconfigured the inside space to include built-in shelving and a chest of drawers and replaced the doors. Rails with in-built LED lighting were used to make it easier to see the clothes. Additional LED lights were run along the sides of the deep shelves to make it easier to see to the back.

The colour scheme was taken through into the en-suite bathroom. We designed a vanity unit in-keeping with the fine architectural bones of this period property, which was built by Tom’s excellent team built to the same high quality standards employed throughout.

Traditional hardware was selected and combined with grey-veined marble and glass tiles. A niche was added in the shower to neatly house shower gel and toiletries.

The client is delighted with her “new-look” flat that allows her to display all her beautiful paintings and artifacts whilst at the same time giving her favoured traditional style a contemporary twist.

Ask Us Anything

Credits:
Decorbuddi: Ann Jackman
Photographer: KT1Photography